Hoe werkt het spel?

Met het spel Ploegleider beleef je de klassiekers en de drie Grote Rondes als ploegleider. Stel je eigen ploeg samen met renners die volgens jou het beste scoren in het spel en verdien elke etappe punten. Het principe is eenvoudig: als een renner uit jouw ploeg goed presteert, scoor jij punten!

Veranderingen tov. de grote rondes

In het klassiekerspel gelden bijna dezelfde regels als de 'reguliere regels' die tijdens de grote rondes gelden. Er zijn echter enkele belangrijke wijzigingen.

 • Je kan tussen elke klassieker 3 renners uit je ploeg vervangen. De renners die je niet meer wilt kan je verkopen en vervangen met nieuwe renners.
 • Je kan tussen elke klassieker onbeperkt wisselen tussen je basisrenners en de reservebank.
 • Je kan je ploeg voor de volgende klassieker pas wijzigen zodra de huidige klassieker begonnen is.
 • Voor elke klassieker geldt; als een renner niet start, dan vervangen we hem met de eerste reserverenner die wel gestart is. Dat blijven we doen voor elke renner in de basis die niet start, tot je geen reserves meer hebt.
 • Renners die wel starten maar niet finishen worden niet vervangen.

Een ploeg samenstellen

Voor het samenstellen van je eigen wielerploeg gelden de volgende regels:

 • Jouw wielerploeg moet bestaan uit 13 verschillende renners, waarvan:
  • 8 basisrenners
  • 5 reserverenners (de volgorde van je reserverenners bepaal je zelf en is van belang!)
 • Je hebt een budget van 100 punten ter beschikking om je wielerploeg samen te stellen. Aan alle renners is een waardering toegekend. Hiervoor geldt de door de spelleiding opgestelde waarde lijst.
 • Je hebt tot de start van de eerste klassieker (zaterdag 25 februari, 11:15) om je wielerploeg definitief samen te stellen. Daarna is het samenstellen van je wielerploeg voor de eerste etappe niet meer mogelijk.
 • Voor iedere etappe heb je de mogelijkheid om drie nieuwe renners te kopen. Daarnaast kan je onbeperkt wisselen tussen je basisrenners en je reserves. Let hierbij op de deadline van het sluiten van de database!
 • Voor iedere etappe heb je de mogelijkheid om een etappewinnaar te voorspellen. Let hierbij op de deadline van het sluiten van de database!

De rol van basisrenners en reserverenners

Je zelfgekozen 8 basisrenners vormen in principe de wielerploeg waarmee je de klassieker van start gaat. Voor iedere wedstrijd heb je de mogelijkheid om drie nieuwe renners te kopen. Tevens kan je onbeperkt wisselen tussen je basisrenners en actieve reserves. Zolang de database voor een etappe nog niet gesloten is, kun je je ploeg wijzigen.
 

De 5 reserverenners spelen op de volgende wijze een rol voor je wielerploeg:

 1. Het officiële deelnemersveld van de klassiekers is pas kort voor elke wedstrijd bekend. Je eerste reserve valt in als één van de eerste 8 door jou gekozen basisrenners niet van start blijkt te gaan. Mochten twee basisrenners niet meedoen dan nemen de eerste en tweede reserve hun plaatsen in, enzovoort.
 2. Zodra een etappe is gestart bestaat je ploeg die etappe uit je gekozen 8 basisrenners. Voor iedere etappe heb je de mogelijkheid je team te wijzigen. Zo kun je op basis van de te rijden etappe invloed uitoefenen op de samenstelling van je ploeg. De eerder behaalde punten van je gewisselde of verkochte renner blijven gewoon meetellen in jouw scores.
 3. Let op: als een renner wel start maar tijdens de wedstrijd afstapt dan zal hij niet vervangen worden door een reserverenner!

 

Etappewinnaars voorspellen

Verder is het mogelijk om voor elke etappe een ritwinnaar aan te wijzen. Dit kan voor de start van het seizoen in één keer, of voorafgaand aan iedere afzonderlijke klassieker. Let op: je hebt iedere dag tot de starttijd van de wedstrijd de mogelijkheid om jouw voorspelling in te voeren of te wijzigen. De starttijd van de etappe staat vermeld op de pagina ‘Mijn voorspellingen’.
 
De door jou gekozen etappewinnaar hoeft geen renner uit je eigen wielerploeg te zijn.
 
De door jou gekozen etappewinnaar kan punten verdienen als die renner daadwerkelijk eerste, tweede of derde wordt in de betreffende etappe.
 
Per klassieker onthouden we je laatst ingevulde voorspelling. Mocht je dus per ongeluk een keer vergeten de voorspelling in te vullen, of te laat zijn dan vullen we automatisch je laatst voorspelde renner in.

Punten

Met jouw renners zijn elke etappe punten te verdienen. De ritwinnaar krijgt de meeste punten, de nummer twintig van het dagklassement is de laatste renner die nog scoort voor het spel.
 
Daarnaast scoren renners die bij hetzelfde team horen als de winnaar van de klassieker 3 bonuspunten. Let op; dit geldt alleen als ze de wedstrijd uitrijden.

Puntenverdeling
KLASSERING A-ETAPPE (overige klassiekers) C-ETAPPE (monumenten)
1 30 40
2 25 35
3 23 32
4 21 29
5 19 27
6 17 25
7 15 23
8 14 21
9 13 19
10 12 17
11 10 15
12 9 13
13 8 11
14 7 9
15 6 8
16 5 7
17 4 6
18 3 5
19 2 4
20 1 3

Bonuspunten

Bonuspunten
Lid van zelfde team als de dag-winnaar 3
Bonuspunten juiste voorspelling etappewinnaar
1e plaats 10
2e plaats 6
3e plaats 2

Doping

Renners die na een positieve dopingcontrole tijdens de actieve ronde uit koers worden genomen, krijgen strafpunten. Alle tot dan toe behaalde punten van deze renner worden in mindering gebracht. M.a.w. zijn puntentotaal wordt op nul gezet.

Schorsingen of uitsluitingen die betrekking hebben op een overtreding in een andere koers dan de actieve ronde hebben geen invloed op de puntentelling van de betreffende renner. We straffen alleen renners die voordeel van verboden middelen hebben gehad in de ronde waarvoor de punten op dat moment tellen.

Renners die, als gevolg van een gezondheidscontrole tijdens de ronde, uit voorzorg uit de koers worden genomen, behouden wel hun punten.

De rituitslagen worden 24 uur na de finish definitief. Eventuele dopinggevallen die daarna nog bekend worden hebben geen invloed op de uitslag van het spel.

Strafpunten
Betrapt op doping Alle behaalde punten in mindering

Gelijke stand

Bij een gelijk aantal punten van twee of meerdere ploegleiders in het dagklassement of het algemeen klassement geeft de waarde van de ploeg de doorslag. De ploeg met een lagere ploegwaarde gaat in dit geval voor. Mocht dit nog geen uitsluitsel geven, dan geldt de datum en tijdstip van aanmelding voor het spel. De deelnemer die zich het eerst voor het spel opgaf, klasseert zich daarmee hoger dan latere inschrijvingen.

Slagzin in Ploegleider

Het is voor deelnemers niet verplicht om mee te doen aan de slagzin, maar wel noodzakelijk om aanspraak te kunnen maken op prijzen. Met het spel Ploegleider kan namelijk alleen roem en een plaats in de Eregalerij worden verdiend.

Iedere deelnemer aan Ploegleider kan aan de slagzin meedoen. Uiteindelijk bepaalt een onafhankelijke jury de winnaar(s) van de slagzin. Deelnemers moeten hun slagzin uiterlijk 1 oktober 2023 ingestuurd hebben (zie ook de Prijzenpagina). Tot die tijd mogen deelnemers hun slagzin nog aanpassen.

Spelvoorwaarden

Deelname is alleen geldig bij volledige en correcte opgave van gegevens. Ploegleider behoudt zich het recht voor deelnemers die niet betaald hebben uit het spel te verwijderen.

Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Bij geschillen beslist Ploegleider. Prijswinnaars ontvangen schriftelijk bericht zodra de uitslag definitief is. Aan de publicatie van uitslagen of klassementen in Ploegleider en/of op de sites kunnen geen rechten worden ontleend.

Als omstandigheden daartoe aanleiding geven is Ploegleider gerechtigd het spel geheel of gedeeltelijk af te gelasten zonder restitutie van betaalde inschrijfkosten.

De door Ploegleider genomen beslissingen zijn bindend. Deelname aan het spel impliceert aanvaarding van de spelregels, spelvoorwaarden en algemene voorwaarden.

Naar boven